Gàmbia

Una mica d’història

Des de l’any 94 col·laborem amb un poble del centre de Gàmbia anomenat Kerewan. L’any 2018, a instàncies de l’Ajuntament de Banyoles, vam ampliar la nostra actuació a un altre poble, també a l’interior del país, anomenat Sare Yewtou.

Tant en un cas com en l’altre, treballem sobretot en desenvolupament rural, principalment en la qualitat de la collita per propiciar la millora en l’alimentació. A més també fem intervencions en els camps de la sanitat i de l’educació.

Kerewan

Desenvolupament rural

El clima de Gàmbia és tropical, de manera que té uns 5 mesos de pluges molt abundants durant els quals es realitza tota la collita. Venen després 7 mesos durant els quals no hi plou gens, per tant, de sequera absoluta, sense possibilitats de produir sense regadiu. Per això, la nostra línia d’actuació ha tingut les següents concrecions:

Alguns anys, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles, s’hi va enviar ajuda alimentària, donada la mala collita obtinguda. Així mateix, se’ls va ajudar en la implementació de zones de regadiu per a la producció d’aliments durant l’estació seca.

A Kerewan, les dones ja tenien una zona encerclada, destinada a horts, repartits entre totes les dones del poble. Els pous estaven molt deteriorats i des de la nostra associació en vàrem fer de nous, que encara estan en funcionament.

Darrerament s’hi va fer un nou pou de més profunditat per tal d’engrandir la superfície de regadiu.

Ja fa uns anys que Banyoles Solidària va adquirir per a Kerewan una màquina per moldre cereals i processar el cacauet, que encara facilita la feina a les dones.

Sanitat

Gràcies a la donació d’un quadre per part dels germans Palau Juncà, es va construir un dispensari, que ens ha permès millorar la sanitat a tota la zona, no només al poble. Gràcies també a les aportacions dels socis, cada any paguem els medicaments necessaris i el sou d’un metge i d’un ajudant.

Finalment, el 2018, amb aportació de l’Ajuntament de Banyoles, vam ampliar aquest ambulatori per convertir-lo un petit dispensari.

L’any 2021 el nou govern es va implicar en el nostre dispensari, el qual va ser degudament ampliat i, així, ha aconseguit un paper important a tota la comarca.

Educació

També hem col·laborat esporàdicament amb l’escola secundària de la zona de Nyakoy (vuit pobles junt amb Kerewan), i hem mantingut una estreta relació amb l’escola primària. Darrerament, gràcies a l’ajuda de municipis de la nostra comarca, hem pogut enviar material escolar i una fotocopiadora per aportar el nostre granet de sorra a l’escola de primària, molt ben organitzada.


Sare Yewtou

Pou amb panell solar i bomba d’aigua

És un petit poble, ells en diuen «the nanny friendly village», que té alguns dels seus membres emigrats a Banyoles i que necessitava una zona de regadiu per produir durant l’estació seca. Hem encerclat una Ha de terreny que, posteriorment, els habitants del poble s’han repartit  per tal de fer-hi horts. Ja hi tenien dos pous i Banyoles Solidària, amb l’aportació de l’Ajuntament de Banyoles, n’ha fet un altre amb placa solar i bomba d’aigua.

A %d bloguers els agrada això: